maanantai 3. tammikuuta 2011

Vaikuttavaa

Törmäsin vaikuttaviin kuviin Detroitin entisen mahdin rapistuneista kohteista. Kannattaa käydä katsomassa kuvat Guardianin sivuilla. Uskomatonta, mitä kaikkea on hylätty.

10 kommenttia:

 1. Uskomatonta. Sydäntäsärkevää. Pakko linkittää eteenpäin.

  VastaaPoista
 2. Niinpä. Kauniita kuvia, mutta hirveää haaskausta.

  VastaaPoista
 3. Olen sanaton. Enemmän kuin surullista!

  VastaaPoista
 4. Uskomatonta, miten elämä on pysähtynyt niissä paikoissa. Ihan kuin jotain olisi tapahtunut niin yllättäen, että kaikki irtaimistokin jäi paikoilleen.

  VastaaPoista
 5. Se on vielä uskomattomampaa paikan päällä nähtynä. Taloja, joiden seinät on täynnä luodinreikiä, taloja, joiden ulkovuori on revitty irti polttopuiksi, taloja, joiden kattona on sininen pressu. Ehkä kaikkein surullisin näky on Detroitin vanha päärautatieasema, joka on todella kaunis rakennus mutta nyt täysin rappioitunut ainoana käyttäjinään kodittomat.

  VastaaPoista
 6. Minä arvelinkin Heli, että sinulla on noista omakohtaista näkemystä. Onko siellä sitten uusi asema kun vanha on noin hylätty? Ihme ja kumma, miten esim. sillä kuvissa esiintyvällä poliisiasemalla on paperia lattiat täynnä - ihan kuin jotain pidätyskuvia. Näyttää kuin paikat olisi hylätty hirveällä kiireellä. Ja erikoista on se, että rakennukset ovat vin jääneet, eikä kukaan ole halunnut esim. tonttia. Se on sikäli hienoa, sillä nythän niistä rakennuksista saisi ehkä jotain - ainakin isolla rahalla.

  VastaaPoista
 7. Yritin laittaa kommenttia ja sitten se kone sanoi döks, että joko kommentti on matkalla tai se ei tule, mutta kesken ajatuksen se ainakin lähti. Piti kirjuuttaa, että...

  Vaikuttavaa. Aavemaista? Ja todella, todella sydäntä särkevää :/ Kiitos linkistä, se ei todellakaan jätä kylmäksi.

  VastaaPoista
 8. Uutta asemaa ei ole, koska Detroitista ei enää pääse junalla yhtään mihinkään. Kaupunki oli ennen 1960-luvun rotumellakoita tämän alueen kulttuurikeskus, ihmisiä tuli jopa Kanadasta teatteriin, oopperaan jne. Mellakoiden jälkeen alko ns. white flight ja sen mukana kaupat ja pienet yritykset sulki ovensa. Nyt siellä ei asu enää juuri ketään ja rikollisuutta on ihan kauheasti. Joillakin järjestöillä on nyt suunnitelmissa purkaa vanhoja rakennuksia, puhdistaa maaperä ja rakentaa niiden tilalle maatiloja, jotka tuottais paikallista ruokaa kaupungin asukkaille. Ikävä kyllä Detroitin kaupunginvaltuusto on ehkä yksi USAn korruptoituneimmista, ja jos suunnitelmissa ei ole heille itselleen rahallista hyötyä niin ne tuskin menee läpi. On siellä muutamia paikkoja joissa kannattaa vierailla, esim. Detroit Institute of Arts, joka on yllättävän hyvä taidemuseo (esim. pääaulan kaikkia seiniä koristaa Diego Riveran muraali) lähinnä lahjoittajien määrän ja taidetuntemuksen takia. Detroitin ulkopuolella kun asuu hyvinkin varakkaita ihmisiä, jotka ei halua antaa periksi rappiolle. Me asutaa Detroitin keskustasta yli tunnin matkan päästä, eikä sinne kauhean usein ole asiaa, sattuneesta syystä :-)

  VastaaPoista
 9. Juu, aavemaista ja vaikuttavaa. Ja surullista. Taisinkin katsoa äskettäin dokkarin, miten autotehtaiden sulkeminen on vaikuttanut sille alueelle. Todella harmi!

  VastaaPoista

Olemme iloisia kommentistasi!