lauantai 3. huhtikuuta 2010

Kotirouvan käytettävyystestejä: Tolu vs. Kiilto


Uusi jännittävä sarja alkaa - kyllä pienet käytettävyystestit tai ihan pelkkä tuotteiden vertailu piristää aina päivää. Heh. Tällä kertaa vuorossa keittiönpuhdistusaineet. Nokat vastakkain ovat suomalaisen klassikkotuotteen keittiöversio ja uutuustuote toiselta kotimaiselta pitkän linjan valmistajalta: Tolu Keittiö ja Kiilto Heleä.

Arvostelukriteereinä ovat itse tuotteen ja pakkauksen toimivuus; ekologisuuteen ja tuotteen hintaan ei tällä kertaa oteta kantaa, vaikka ne tärkeitä tekijöitä ovatkin.

Ensivaikutelma, ulkonäkö: Kiilto vetää ulkonäköasiassa pisteet kotiin Tolun jäädessä kauas kakkoseksi. Pakkaus on houkutteleva ja ihanan raikkaan näköinen. Tolusta tosin saa hyvin tehokkaan vaikutelman, mikä on tietysti eduksi pesuainepakkaukselle.

Käyttöönotto: Molempien pullojen nokat täytyy kääntää oikeaan asentoon ennen käyttöönottoa. Tolussa merkintä on tehty ehkä hieman näkyvämmin, mutta molemmissa käyttäjän täytyy huomata nokan värisellä kohokirjoituksella tehty teksti, mikä ei huononäköiselle ole ainakaan kovin ergonominen ratkaisu. Tosin nokan idea on hyvin intuitiivinen varsinkin Tolussa, joten se ei liene ongelma.

Pullon toimivuus, ominaisuudet: Koska pullot ovat täysinä kohtalaisen painavia (Kiillossa sisältöä 475ml, Tolussa 500ml), korostuu pullon käsiteltävyys. Tässä lajissa Tolu voittaa Kiillon. Tolun operatiivinen osa, siis korkkiosa, joka kattaa nokan, liipaisimen ja korkin, toimii kädessä täydellisesti. Kiillon vastaava osa sen sijaan on liian pieni, eikä se lepää kauniisti kädessä. Kiillon pulloa on hankala käyttää tehokkasti yhdellä kädellä ja helposti käy niin, että käyttäjän omat sormet jäävät pesuainesuihkun eteen. Tolussa on lisäksi valittavana kaksi nokan asentoa: normaali suihku ja vaahto.

Tuotteen toimivuus: Molemmat tuotteet tuntuvat hyvin toimivilta, mutta koska Tolussa on vaahtovaihtoehto, tuntuu se monikäyttöisemmältä. Kiilto ei näytä oikein vaahtoavan, vaikka sitä yrittäisi vaahdottaa.

Tuotteen tuoksu: Kiilto Heleän tuoksuna on greippi ja rosmariini, Tolu tuoksuu sitruunaiselle peruspesuaineelle. Kiilto vie tässä pisteet.

Yleistunnelmat: Kiilto on onnistunut luomaan kivan brändin uudesta Heleä-sarjasta; tuotteista muodostuu eheä kokonaisuus, jossa kaikki osaset näyttävät houkuttelevilta. Lisäksi tuotteiden tuoksut poikkeavat raikkaalla tavalla keittiön peruspesuaineista ja pakkausmuotoiluun -ja grafiikkaan on panostettu ulkonäön puolesta. Tolu sen sijaan luottaa vanhaan tuttuun tyyliinsä - tuote on suomalaisille sen verran tunnettu, ettei mihinkään ylimääräiseen tarvitse panostaa. Uutta Tolulle on toki tuottaa näitä erikoistuotteita, eli käyttövalmiita liuoksia esimerkiksi keittiöön. Kaikenkaikkiaan Tolu voittaa toimivuudessa, Kiilto ulkonäössä. Kiilto-pulloa voisi pitää jopa pöydällä, kun taas Tolu täytyy piilottaa kaappiin. Itse valitsen tässä tapauksessa toimivuuden.

4 kommenttia:

 1. Puhdistustuotteessa melkein kallistuu siihen toimivuuteen, vaikka kaunis ulkonäkö houkuttaakin.

  VastaaPoista
 2. Niinpä! Ostin vähän aikaa sitten kivaa tiskiainetta, mutta siinäkin asiassa se perus-Fairy toimii paremmin. Jos pitää sitä nättiä pulloa vaikka pöydällä ja Fairyä allaskaapissa:)

  VastaaPoista
 3. Luotan siihen trendikkääseen Methodiin. Erittäin ärtsy aine ts. toimiva vaikka onkin ekologinen. Syöttis lähtee kaikesta skeidasta kertapyyhkäisyllä, samoin keraaminen liesi eilen kun kermasoossit kiehui yli ja paloivat kiinni. Toinen on Universal Stone, jolla uuni lähtee puhtaaksi helposti - ne perinteiset uuninpuhdistusaineita kun saa pyyhkiä ja pyyhkiä ja pyyhkiä ja vielä sitä ainetta tuntuu olevan. Ja minä käytän noita mömmöjä kuitenkin säästeliäästi :D

  VastaaPoista
 4. Se Methodin pinkki aine on mullakin kylppärin pesussa. On hyvää tavaraa. Lisäksi kylppärissä toimii Magic eraser loistavasti, mutta uuninpesuaineet ovat aina mysteeri. Viimeksi ostin jotain, joka toimi ihan ok, mutta etulasiin jäi silti vähän jälkiä.

  VastaaPoista

Olemme iloisia kommentistasi!